WITAMINA B
To tak naprawdę zbiór związków pełniących podobne funkcje w naszym organizmie.
Do grupy witamin B należy aż 8 związków.
Są to substancje rozpuszczalne w wodzie, a ponieważ nasz organizm nie wykazuje zdolności do ich magazynowania (wyjątek stanowi witamina B12, której rezerwuarem jest wątroba) - jesteśmy narażeni na wystąpienie niedoborów.
Witaminy tworzące B Complex – czyli zbiór najważniejszych witamin B w jednym - odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.
Są niezbędne m.in do:
*prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz krwiotwórczego;
*utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych;
*odpowiedniego przebiegu wielu procesach biochemicznych;
*poprawnego przewodzenia impulsów nerwowych;
*odpowiedniego wytwarzania składników krwi,
*utrzymania prawidłowego metabolizmu białka, węglowodanów i tłuszczów;
*utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Ale, ale… należy pamiętać, że stosowanie witamin COMPLEX to często nie załatwianie konkretnej sprawy braku danej witaminy. Complex jest dla tych, którzy czują ogólne zmęczenie, są w sytuacjach stresowych aktualnie w swoim życiu, nie są w stanie aktualnie myśleć/dbać o dietę aby w łagodny sposób zasponsorować swojemu organizmowi ratunek.
Po suplementy sięga się w sytuacjach koniecznych.
NIE MOŻNA TRAKTOWAĆ ICH JAKO ZAMIENNIKA NA ZDROWE ODŻYWIANIE.
Natomiast jeśli niedobór dotyczy konkretnie jednej ze składowych witaminy B – wtedy należy sięgać po suplementy dotyczące konkretnej witaminy.
Witamin B jest sporo..
Za co odpowiadają…?
Witamina B1 (tiamina)
Poprawia sprawność umysłową i pomaga utrzymać dobre samopoczucie. Ma również korzystny wpływ na pracę serca oraz sprawność układu odpornościowego. Ponadto bierze udział w prawidłowym rozwoju kości regulując gospodarkę wapniową w organizmie.
Pomaga zwalczać chorobę morską, a także półpaśca.
Do czego prowadzi niedobór B1..?
- niedobór jest najczęściej skutkiem nadużywania alkoholu lub bardzo ubogiej diety;
- uczucie zmieszania, drażliwość, słaba koordynacja ruchów rąk i nóg, zmęczenie;
- zaburzenia pracy układu nerwowego, np. choroba beri-beri objawiająca się początkowo nadmiernym zmęczeniem, apatią, brakiem apetytu, następnie zaburzeniami pracy serca, bólami kończyn, a przy przedłużającym się niedoborze nawet paraliżem.
Gdzie jej szukać..?
chude mięso wieprzowe drożdże; produkty zbożowe;
orzechy – głównie arachidowe i pistacjowe;biała fasola.
Witamina B2 (ryboflawina, witamina G)
B2 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego człowieka, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia wzrok, wspomaga leczenie anemii oraz chorób jamy ustnej, warg i języka. Jej niedobór może się przyczynić do rozwoju raka przełyku. Choć mówimy tu już o skrajnych niedoborach. Z witaminą B2 mamy do czynienia, kiedy pękają nam kąciki ust, bądź same usta – wtedy zaleca się konkretnie podawać na ratunek witaminę b2.
Witamina B3 (niacyna, witamina PP)
B3 bierze udział w syntezie hormonów płciowych (estrogenu, progesteronu i testosteronu), kortyzolu, tyroksyny i insuliny oraz w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym. Przypuszcza się, że może wspomóc leczenie schizofrenii – choć badania o realnym działaniu na organizm wciąż trwają.
Bardzo silny niedobór prowadzi do pelagry – choroba skóry, charakteryzująca się jej nadmierną szorstkością i zaczerwienieniem, pęcherzami, przebarwieniami, stanami zapalnymi w jamie ustnej i na języku, biegunką, a w kolejnym stadium możliwe są dysfunkcje układu nerwowego i zaburzenia psychiczne.
Gdzie jej szukać..?
cielęcina, wołowina;orzeszki ziemne;
halibut, łosoś, wędzona makrela.
WITAMINA B4 (CHOLINA)
B4 jest współodpowiedzialna za tworzenie i utrzymanie prawidłowej struktury komórek, a także za kontrolowanie funkcji mięśni, układu oddechowego, czynności serca oraz pracy mózgu związanej z pamięcią. Ponadto bierze udział w regulacji gospodarki lipidowej. W ten sposób witamina B4 umożliwia prawidłową regenerację organizmu i poprawę trawienia.
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
B5 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia poprzez wpływ na utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Kwas pantotenowy w swojej aktywnej formie, jaką jest koenzym A, uczestniczy w przemianach energetycznych.
Uczestniczy także w syntezie cholesterolu, hormonów sterydowych, WIT A I D.
Ponadto zwiększa wytwarzanie żółci, czerwonych ciałek krwi. Łagodzi również objawy artretyzmu, zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Wzmacnia system odpornościowy i zapobiega skutkom ubocznym leczenia antybiotykami.
Witamina B6 (pirydoksyna)
B6 reguluje ciśnienie krwi, prawidłową pracę serca oraz kurczenie mięśni. Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego (poprzez uczestnictwo w powstawaniu przeciwciał) i nerwowego. Jest koenzymem niezbędnym dla aktywności ponad 100 enzymów w ludzkim organizmie. Ponadto witamina B6 wpływa na zdrowy wygląd skóry i przyczynia się do prawidłowego metabolizmu żelaza.
Skutki niedoboru :
- stany zapalne skóry (podobne do pelagry);
- apatia, bezsenność;
- większa podatność na różnorodne infekcje;
- niedokrwistość;
- drżenie mięśni.
Gdzie jej szukać w produktach..
produkty zbożowe; czerwona papryka;
mięso z kurczaka, indyka; ziemniaki.
Witamina B7 (biotyna)
B7 może okazać się skuteczna w uzupełnieniu leczenia cukrzycy typu II, ponieważ reguluje proces przemiany glukozy w wątrobie i ułatwia utrzymanie poziomu glukozy we krwi na prawidłowym poziomie. Odpowiedni poziom biotyny wpływa na dobrą kondycję naszej skóry, włosów oraz paznokci.
Skutki niedoboru:
- niedobór pojawia się bardzo rzadko, ponieważ biotyna występuje powszechnie w wielu produktach;
- osłabienie apetytu;
- wypadanie włosów;
- blada, sucha skóra;
- zmęczenie, bóle mięśni;
- zaburzenia pracy serca.
Gdzie szukać..?
wątróbka; mleko, żółtko jaj; groch, kalafior;
drożdże piwne; soja; grzyby; orzechy.
Witamina B8 (inozytol)
B8 wpływa na dobre samopoczucie i sprawność mózgu. Ponadto ułatwia regenerację i odpowiednie funkcjonowanie wątroby.
Niektórzy badacze wskazują na korzystny wpływ stosowania inozytolu w depresji, stanach niepokoju oraz schizofrenii. Witamina B8 odgrywa również ważną rolę w utrzymaniu właściwego poziomu glukozy i insuliny oraz wpływa korzystnie na profil lipidowy krwi.
Pomimo że inozytol jest wytwarzany przez organizm człowieka oraz dostarczany wraz z pożywieniem, niekiedy obserwuje się jego niedobory. Obniżony poziom inozytolu występuje czasami u osób spożywających duże ilości wody, powyżej 2,5 litra dziennie, gdyż sprzyja ona jego usuwaniu. Dodatkowo kawa, herbata, antybiotyki i sulfonamidy osłabiają wchłanianie tego składnika. Obniżony poziom inozytolu najczęściej skutkuje upośledzenie funkcjonowania układu nerwowego, w tym zaburzeniami psychicznymi. Osoby, u których występuje niedobór B8, odczuwają niepokój, są bardziej drażliwe, łatwiej popadają w stan zdenerwowania, a nawet doświadczają ataków paniki. Długotrwały obniżony poziom inozytolu jest niekorzystny zwłaszcza dla mężczyzn, ponieważ może doprowadzić do impotencji oraz zaburzeń płodności.
Witamina B9 (kwas foliowy)
B9 pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej u płodu, dlatego o odpowiednią podaż kwasu foliowego muszą dbać zwłaszcza kobiety ciężarne. Oprócz tego przeciwdziała anemii i wspiera układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. Umożliwia prawidłowy wzrost i rozwój komórek I bierze udział w procesie powstawania czerwonych krwinek
Skutki niedoboru B9:
- zwiększone ryzyko wad cewy nerwowej;
- niedokrwistość i inne zaburzenia ze strony układu krążenia.
Gdzie szukać..?
zielone warzywa liściaste np. szpinak, brukselka, sałata; nasiona roślin strączkowych;
produkty pełnoziarniste; podroby mięsne, głównie wątróbka;sery dojrzewające;
Niestety, im posiłek jest bardziej przetworzony i poddany działaniu wysokiej temperatury, tym większe są straty tej witaminy – mogą one sięgać nawet 60-80 %.
Kobalamina(witamina B12)
B12 warunkuje prawidłowy przebieg wytwarzania erytrocytów, czyli krwinek czerwonych, przenoszących tlen w naszym organizmie. Dzięki niej powstaje także aktywna forma kwasu foliowego, który jest niezbędny m.in. do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu. Oba składniki uczestniczą również w procesie podziału komórek.
Witamina B12 bierze także udział w utrzymaniu stabilności genów człowieka, zwiększa apetyt u dzieci.
Niedobór witaminy B12 (kobalaminy) jest jednym z bardziej niebezpiecznych niedoborów. Może bowiem prowadzić do rozwoju niedokrwistości złośliwej (anemia megaloblastyczna).
Niedobór witaminy to jedno, ale należy pamiętać, że witaminy też łatwo przedawkować.
Do przedawkowania może dojść wówczas, gdy przez długo czas przyjmowane są ilości witamin B znacznie przekraczające zalecane dawkowanie.
Większe ryzyko przedawkowania B12 czy innych witamin dotyczy sytuacji, gdy witaminy B podawane są w postaci zastrzyków.
Do bezpiecznej grupy należą: B1, B2, B5, B12 Te suplementy przyjmowane w dużych dawkach nie powinny być toksyczne, ponieważ ich nadmiar wydalany jest wraz z moczem. A to wszystko za sprawą tego, że cała witamina B jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, co ułatwia jej wydalanie z organizmu. To bardzo ważne!
Wiadomym jest, że przyjmowanie produktów o zwiększonej zawartości konkretnej witaminy jest łagodniejsze dla naszego organizmu i łatwiej przyswajalne, ale czasem zwyczajnie trzeba sięgnąć po pomoc suplementów ziołowych w postaci naparów czy kapsułek doustnych.
Pamietajcie czytać zalecenia i dawkowanie widniejące na opakowaniu, ono nie jest tam tylko dla picu. ;)
Dobrego tygodnia !
Natalia