Temat witamin postanowiłam podjąć z kilku powodów, ale przede wszystkim skłoniła mnie do tego prośba dwóch bardzo uroczych i tajemniczych Pań.
Poza tym, że ta prośba - nie była do końca przypadkowa, bo jak się okazało to one dobrze wiedziały, że ten temat również bardzo mnie interesuje.
Temat leków i witamin ciągnie się za mną od liceum, bo to ten temat skłonił mnie do profilu biologiczno-chemicznego i to właśnie w tą stronę chciałam iść.
Wiadomo jak jest, życie pisze naprawdę przeróżne scenariusze.
Potem miała być do tego chirurgia. Chciałam być lekarzem z ogromną wiedzą, ale też nie wszystko w naszym życiu idzie tak jakbyśmy chcieli.
Życie troche inaczej puściło mnie na te zawodowe tory, ale przyznaje z czystym sumieniem, że nie żałuję ! 😉
Chciałabym poruszyć tę kwestię jeszcze z innego powodu. Ewidentnie jest tak, że znamy szereg witamin, a potrafimy powiedzieć tylko jedną rzecz na jaką wpływa (a jest ich naprawdę wiele). Łykamy ich znaczniej więcej niż powinniśmy, często o złej porze.
Wiemy o nich po prostu za mało, nie edukujemy się.
Często nie wiemy, co znajduje się pod składową nazwą, co zawiera, co powoduje.
Często mamy niedobory (awitaminoza), często nie dbamy o dostosowanie witamin do środkowiska i warunków w jakich żyjemy. Ciężka praca, wysiłek fizyczny, stres czy zmiana sytuacji życiowej.
Od witamin i suplementów zaczyna się historia chorobowa, dlaczego..?
Bo jako pierwsze w wielu sytuacjach wykonujemy badanie krwii.
Często to podstawowe, ale nie rzadko dodatkowe. Krew jest tu wyznacznikiem i kontrolerem jakości.
WITAMINA A
Nazwa „witamina A” obejmuje grupę związków chemicznych, które posiadają różną aktywność biologiczną. Należy do nich retinol i jego pochodne (m.in. kwas retinowy, retinal, palmitynian retinolu) oraz karotenoidy (alfa-karoten, beta-karoten, kryptoksantyna, zeaksantyna, luteina, likopen). Zatem jak widzimy pod samą nazwą witaminy znajduje się szereg substancji.
Witamina A odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci. Jej niedobór powoduje, że włosy są osłabione, pozbawione blasku, paznokcie kruche i łamliwe, a skóra szorstka i zrogowaciała.
Retinol (głównie w czystej postaci, czyli wyodrębnionej z szeregu witaminy A wpływa bardzo istotnie na skórę. Przede wszystkim substancje te odpowiadają za złuszczanie starego naskórka, produkcję nowego. W głębszych warstwach skóry działają pobudzająco na kolagen, który ma związek z elastycznością skóry.
Witamina A wpływa na wydzielanie melaniny, czyli naszego barwnika skóry. Oznacza to dla nas, że odpowiednia jej ilość w organizmie i dostarczanie jej dodatkowo powoduje poprawę kolorytu skóry i przebarwień.
Ale.. należy jednak pamiętać, że skóra poddana działaniu retinolu w kontakcie z promieniowaniem UV może zareagować podrażnieniem i pojawieniem się przebarwień na powierzchni.
Z tego względu kremy zawierające ten związek najlepiej stosować na noc.
W okresie niskiej ekspozycji na słońce, a w ciągu dnia używać produktów zawierających filtry przeciwsłoneczne.
Wiemy też, że pochodne witaminy A biorą bardzo duży udział w walce z trądzikiem.
Należy tu wymienić tretynoinę (kwas retinowy), izotretynoinę (kwas 13-cis retinowy), adapalen i tazaroten. Substancje te zmniejszają aktywność gruczołów łojowych i normalizują w ich obrębie procesy złuszczania. W ten sposób hamują wydzielanie sebum, powstawanie zmian zapalnych (grudek i krostek) oraz rozwój bakterii.
Lekarz przepisuje wtedy odpowiedni lek o zastosowaniu zewnętrznym bądź doustnym.
Gdzie jej szukać…?
* W produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątroba, tran, żółtka jaj, mleko i przetwory mleczne, występuje ona w formie estru – palmitynianu retinolu.
* W żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak szpinak, sałata, brokuły, marchew, czerwona papryka, dynie, pomidory, brzoskwinie, morele, arbuzy, śliwki, pomarańcze, melony czy wiśnie, obecna jest pod postacią karotenoidów.
Warto pamiętać, że bogate w nią produkty należy przyjmować w trakcie lub po posiłku zawierającym tłuszcze(Bo jest to witamina dobrze rozpuszczalna w tłuszczach). Przyswajanie witaminy A przez organizm zwiększają inne witaminy (B, C, D i E), a także niektóre pierwiastki (wapń, fosfor i cynk).
Kofeina, nikotyna i alkohol znacznie zmniejszają jej wchłanianie.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A :
* u mężczyzn wynosi 900 mcg,
* u kobiet 700 mcg.
Niedobór witaminy A u osób z odpowiednio zbilansowaną dietą zdarza się rzadko. Jeśli pojawią się objawy hipowitaminozy, wystarczy wzbogacić jadłospis w bogate w ten ważny składnik produkty.
Objawy niedoboru witaminy A
Czyli, co jeśli nie dbamy odpowiednio o dietę ..?
• zaburzenia widzenia w warunkach słabego oświetlenia (tzw. kurza ślepota),
• suchość skóry i oczu,
• łamliwość włosów i paznokci,
• spadek odporności,
• zahamowanie wzrostu,
• brak apetytu,
• trądzik,
• problemy z płodnością
A co, gdy jest jej za dużo..?
- drażliwość,
- nudności,
- osłabienie,
- łysienie,
- bóle głowy,
- uszkodzenie wątroby,
- zmniejszenie uwapnienie kości.
Jak widać, nie zawsze jest dobrze, jak jest czegoś dużo.
Pamiętajmy, że witaminy są bardzo ważne!
Ale.. samą dietą witaminę A dostarczamy do organizmu w idealnych proporcjach.
A jeśli już chcemy używać witamin dodatkowych – pamiętajmy o dawkowaniu, czasie przyjmowania.
Dobrego tygodnia !
Natalia Komarnicka